Långt Svar till Tilde!

Tilde om Status idag!:
Hejsan bra jobbar med vikten! hur har du nått ditt mål? har du några bra tips? fin son du har.

Svar: Hej Tilde!

Finns ingen större hemlighet än att verkligen bestäma sig. Jag satte ett slutmål och sen delmål te.x storamålet 60 kg delmål innan nyår gå ner 5 kg och med många delmål tillsist nå det stora målet. Men det man ska tänka på är att inte sätta för svåra mål, för då kommer man att tappa gnistan (ca 0,3-0,5kg i veckan kan va ett realistiskt mål om man rör på sig minst 1h om dagen och äter bra). När man sen klarat sitt mål att man unnar sig något eller belönar sig, jag gjorde de via bilder. Jag tog en bild i samma ögonblick som jag bestämde mig för att gå ner i vikt, sen varje mål jag tog så tog jag en bild och fick på så sett se ett konkret resultat. För det är ju så att om man aldrig ser resultat så ger man upp. Sen är ett regelbundet träningsschema lika viktigt som kosten.
 
I början tränade jag ca 5 dar i veckan. Fast då var det mest promander på schemat och kanske 3h i veckan på gym. Att gå 1h varje dag gör mycket i längden. småknep som gå eller cykla om du jobbar inom stadsgränsen. ta trpporna inte hissen eller rulltrappan. Sen ju mer man börjar orka så höjer du även träningstempot. Efter ca 3 månader så gick jag 3 dar i veckan poerwalka/joggade 5km 2 dar i veckan och gym körde jag på 3h i veckan. Det gäller att hitta en balans mellan träning och vardag. Istället för att fika med vännerna så tog vi promenader.

Är man inte 100 inställd utan tvingar sig så är det lätt att man ger upp. När jag tog mitt första delmål och fick se skillnaden på bild så har den känslan sporrat mig att fortsätta och kämpa så länge som jag gjort, det tar tid och det är viktigt att veta då man börjar. Jag började i September 2010 och tog mitt mål i början på november 2011. Men när jag känner att jag inte orkar eller att jag slarvar så tar jag fram bilden på mig då jag vägde ca75-80 kg och då är det ingen tvekan längre utan snörar på mig skorna och drar och tränar eller ut och går. 

Men man måste hitta en träning man gillar. Jag har haft mina fotbollstränare att tacka för hälften av min viktnedgång. Dem har kört tuft med oss och är mångra träningar som jag knappt kunnat köra bil efter. Men börja med att testa lite olika pass på gymmet eller bara börja med ett gymkort och gå dit och be om en instruktör, dem är super bra och kan hjälpa dig med ett pogram efter dina behov. Alla är vi nybörjare och obekväma i början men kör på och stå fast för de du gör så kommer de att gå bra :) är du en sådan tjej som jag som måste ha lite spark i baken så skaffa en träningskompis så kan ni sparka lite på varandra då den ena är lat. men stå inte och kika på alla killar då bara utan glöm inte att träna ;)

Med kosten så har jag aldrig slutat eller förbjudigt mig för något för då kommer den där frestelsen och det slutar med att man frossar i det man förbjudit sig för. Nä, dra istället ner på det. T.ex. coca cola endast helg (fredag,lördag) samma sak med snacks. Till maten så gör en god sallad som du börjar med att äta en tallrik av med en god dressing till (inte för mycket dressing (viktbov)), jag valde en italiensksalladsmix som jag hade i gurka, tomat, majs, paprika och fetaost. Fetaosten (tycker man inte om de så oliver eller någon annan slags salladsost) fick stå för mitt sötsug varje dag som jag fick lite av i salladen och drick vatten eller mjölk till. När jag käkat en tallrik med sånt så orkade jag inte så mycket av de andra men de är fortfarande vikrigt att äta varierat. Som sagt ovan så slutade jag aldrig med något. Viktigt är att äta 3-5 mål om dagen så att kroppen aldrig svälter för när du sen börjar äta igen så kommer kroppen att vara inställd på att fettspara för bantningstider (ondcirkel).
Ex:
Frukost: Havregrynsgröt, te med honung ägg och någon grov macka med pålägg. (något som mättar hela dagen.
Mellanmål: 1 äpple (frukt är jätte bra för både sötsug och hunger)
Lunch: Lagad mat sallad mjölk (rester från dagen innan)
Mellanmål: Morot & en banan
Middag: sallad lagad mat vatten
Mellanmål innan 20:00 ex. fulkornsmacka eller en frukt.

Tänk på att äta små portioner men ofta! och drick mycket vatten det hjälper kroppen att rena från fett och hjälper kroppen att ta upp den nya kosten bra.. Och om du ska välja bort något mål så välj mellanmålen.

Andra tips jag har är grönsaker med dipp istället för chips eller en good frukt vid sötbegär.
För suget som kommer finnas att alltid ha något att tugga på så skär upp lite morotstänger och ha stå i en skål i kylskåpet som du ser då du öppnar det varje gång ;) Eller något liknande.

Ett annat superbra tips är att även om du inte minskar i vikt så mät med måttband runt om på krppen och skriv upp någon stans för när man tränar och lyfter lite på gym så ökar muskelmassan och den väger mer än fettmassan. Men då ser du på centimetrarna att du går åt rätt håll.

Regeler:
Ju mer du fuskar i kost ju mer måste du träna fysiskt.
En kalori in två ut ;)

Men hål inte på att räkna kalorier för det är bara jobbigt utan man vet ungefär vad som är bra och inte, kör på magkänsla och jag har alltid lagat mat med cream frech och grädde fast ett lägre antal fett%. Men det där fixar du ;)


Lycka till och hör gärna av dig igen om du undrar något mer!

MVH//Jessica


Kommentarer
Tilde

Tack Jessica för ditt Låånga svar :)

2011-11-23 @ 21:09:50
jessica mamma till Liam

Hoppas det hjälpte dig lite ;)

2011-11-23 @ 22:04:35
URL: http://wahlqvist.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0